


Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem,wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.Zapraszamy do zakupów i życzymy smacznego.
Bezpieczne zakupy dzięki zastosowaniu certyfikatu SSL
Darmowa dostawa przy zakupie powyżej 199 pln
14 dni na zwrot towaru
Mak jest ceniony od wieków. Ta roślina oleista występuje niemal wyłącznie na półkuli północnej. Co ciekawe ze względu na piękne kwiaty uprawiany jest też jako roślina ozdobna. Jak inne bakalie, jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Choć dziś kojarzy się nam głównie z potrawami świątecznymi, możemy jadać go przez cały rok. Oczywiście, w rozsądnych ilościach...
Mak niebieski jest wykorzystywany do produkcji cukierniczych farszów (np. do ciast, tart, bułek itd.) oraz jako posypka do (niekoniecznie słodkich) wypieków (np. bułek, chleba, rogalików). Mak jest absolutnie obowiązkowym składnikiem niektórych potraw wigilijnych - kutii (przygotowywanej z maku, ziaren pszenicy i miodu) czy makowca. Jest bowiem symbolem płodności, urodzaju, pomyślności i dobra. Pamiętajmy więc, by na naszym wigilijnym stole nie zabrakło słodkości przygotowanych z jego dodatkiem.
![]() |
![]() |
![]() |
Wartość energetyczna : | 525 kcal |
Białko ogółem : | 17,99 g |
Tłuszcz : | 41,56 g |
Węglowodany : | 28,13 g |
Błonnik : | 19,5 g |
Opis